HAVALANDIRMA TESİSATI KONTROL HİZMETİ
HAVALANDIRMA TESİSATI
Kapalı mekanlarda çok sayıda insanın bulunuşu, endüstriyel ortamlarda ise bazı uygulamalar yüzünden kirlenen hava sürekli veya geçici olarak yenilenmek zorundadır. Gerekli sistemler mahalin havasının hem sıcaklık, hem izafi nemini bütün bir yıl boyunca, dış hava şartlarından bağımsız bir değerde sabit tutmasını amaçlar.
Havalandırma sistemlerinin temel unsurları şunlardır;
a. Sıcaklık
b. Hava hızı
c. Hava temizliği
İnsan içinde bulunduğu ortam havasına ısı, karbondioksit gazı, su buharı ve hoş olmayan kokular bırakır. Çok sayıda insanın aynı ortamlarda bulunuşu sırasında havanın gaz ve duman halindeki kirlilikler bakımından zenginleşmesini önlemek için bu mahali havalandırmak başka bir ifade ile bu mahale yeterli miktarda taze hava gönderilmesi gerekir. Endüstriyel ortamlarda ise imalatın kaliteli olabilmesi ve ortamlarda rahat bir şekilde çalışabilmek için havalandırma gereklidir.
Havalandırma sistemlerinin düzgün bir şekilde çalışabilmesi bazı temel koşullara bağlıdır. Bu koşullar;
1. Ortama gerekli taze hava girişinin mutlaka yapılması,
2. Ortamda rahatsızlık yaratacak hava akımının (ceryanın) olmaması,
3. Havalandırma sisteminin mahal havasını üniform bir şekilde dağıtıp toplaması
4. Vantilatörlü tesislerde sessiz bir çalışmanın sağlanması gibi hususlardır.
Havalandırmaya Olan İhtiyaç, İlgili Yönetmelikler ve Standartlar
Havalandırma;
1. Canlıların bulundukları ortamlarda, solunum yapmaları, terlemeleri, ısı yaymaları, sigara içmeleri, koku yaymaları gibi nedenlerden dolayı
2. İşletmelerde, üretim esnasından satış işlemine kadar ortaya çıkan zararlı tozların, gazların ve kokuların giderilmesi için
3. Depolarda gıda maddelerinin veya koku yayan diğer malzemelerin yaydıkları koku nedeniyle ve bozulmalarını önlemek için gereklidir. 3194 sayılı imar kanunu, evlerin yeterli aydınlıkta ve havalandırılabilir olmasını şart koşmaktadır. Günümüzde inşa edilen binaların sızdırmaz olması, pencere ve kapılardan sızıntının çok az olması, mahallerde oksijen yetersizliğine sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalarda halka açık binaların %30’unda iç hava kirliliği tespit edilmiştir. Bu yüzden iç hava kalitesi oldukça önemlidir. İç mekanlardaki hava kirliliğinin %52’si havalandırmanın yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır.
- BOYAHANE HAVALANDIRMA TESİSATI KONTROL HİZMETİ
- İŞYERİ ORTAM HAVALANDIRMA TESİSATI
-
HAVALANDIRMA TESİSATI
Havalandırma Tesisatı kapalı bir ortamın havasını değiştirmek maksadıyla farklı yöntemlerle, çeşitli araçlar kullanarak dışarıdan temiz hava akımının içeriye alınması işlemidir.
Havalandırma tesisatı konforlu yaşamanın bir gereğidir. Split klimalar bize havalandırma yapmadan ısıtma ve soğutmayı sağladı. Fakat içeriye oksijen girmeden, içerideki kötü hava, havalandırma tesisatı ile dışarı atılmadan, konforun sağlanamayacağı, günümüzde salgın döneminde daha iyi anlaşıldı.
Endüstride havalandırma tesisatının önemi daha fazla anlaşılmaktadır. Bazı yerlerde sağlıklı bir ortam oluşturulması adına ısıtma ve soğutma olmasa bile havalandırma tesisatı (havalandırma sistemi) zorunlu olmaktadır. Bu konuda yasal zorunluluklarda bulunmaktadır. "iş Ekipmanlarının Kullanılmasında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği "Havalandırma tesisatında, havalandırma kanalları galvanizli, alüminyum, paslanmaz saçtan, tekstil malzemeden (kumaş kanal) ; yuvarlak, oval veya dörtgen kesitte imal edilirler. Havalandırma tesisatında kullanılan hava kanallarına gerekli durumlarda değişik boya türleri veya kaplamalar tatbik edilebilir.
Hava kanalları iklimlendirilmiş hava taşımada kullanılıyorsa yalıtım uygulanır. Yalıtım iç yüzeyden veya genellikle dış yüzeyden tatbik edilir. Yalıtım malzemesi olarak genellikle camyünü, taşyünü, kauçuk tercih edilir.
Gürültünün önemli olduğu durumlarda cihaz giriş ve çıkışlarına susturucu uygulanabildiği gibi bu bölgelerdeki kanallara iç yüzeyden ses yalıtımı da uygulanabilir. Akustik malzemeler yanmaz olmalıdır.
Havalandırılan ortamın vakuma düşmemesi için yaklaşık egzoz edilen oranda ortama taze havanın ya mekanik olarak geri verilmesi ya da müsaade edilmesi gerekir. Bunun bir adım daha ötesi Isı geri kazanım ünitesi kullanmaktır. Bu cihazlar ile içeriden dışarı egzoz yapılırken, içeriye filtre edilmiş taze hava sağlanmaktadır.
Mutfak havalandırması, kapalı otopark havalandırması, duman egzozu, sığınak havalandırması, laboratuvar havalandırması, endüstriyel havalandırma en çok kullanılan havalandırma sistemlerindendir.